ANIMALS

Les burilles de cigar són el residu amb major presència a les platges i oceans i tenen un impacte mesurable i tòxic en el medi ambient que va en augment. Una de cada tres burilles acaba caient als nostres carrers, parcs, llits fluvials i platges, deixant en ells una petjada inesborrable.

El cicle de vida del cigar és llarg i els seus impactes són moltes vegades ignorats. La plantació i creixement de la fulla de tabac ha involucrat, des dels seus inicis en la dècada de 1970, la pèrdua d'al voltant de 1.500 milions d'hectàrees de boscos, principalment tropicals, contribuint en més d'un 20% a l'increment anual de gasos d'efecte d'hivernacle.

Només durant l'any 2012 i en almenys 124 països, 4,3 milions d'hectàrees van ser destinades a aquest cultiu. La producció d'un total de 7,5 milions de tones mètriques de fulla de tabac va generar una forta pèrdua de biodiversitat associada amb la fragmentació de l'hàbitat.

QUE PODEM FER PER A NO CONSUMIR TANT?

doncs a part de deixar de consumir tants cigars, també devem de cuidar el medi ambient, és a dir, no tirar cigarros a les platges i tirar-los a la paperera, perquè potser se'ls mengen alguns animals i que arriben a extingir-se per no cuidar el medi ambient.

A més, les grans quantitats de químics i reguladors de creixement per a controlar els brots de plagues i malalties deixen al seu pas un sòl altament vulnerable, que es veu perjudicat pel cultiu sense rotació que se sol usar en aquestes plantacions.

Però l'anterior és només el començament. Després del cultiu i la collita ve el procés de fabricació del producte. En ell, s'utilitzen tòxics com l'amoníac, l'alcohol metílic, l'àcid clorhídric, *furfural, aldehids i arsènic i altes quantitats d'aigua, fusta i recursos com a carbó i gas per a produir energia. Finalment, cada cigarret posseeix entre 7 i 20 mg de quitrà i produeix 80 cm³ de monòxid de carboni.

Quan el producte està acabat, el nombre d'elements contaminants segueix en augment. Ja que no sols es veu involucrat el procés de producció dels cigars, si no també el dels paquets individuals, caixes grans i embalatge, a més de la petjada de carboni que significa el transport de cadascun d'aquests elements per separat i l'exportació i reubicació del producte acabat. Existeixen un sense fi d'elements de deixalla associats amb l'ús de tabac, entre els quals destaquen els 2 milions de tones de paper, tinta, cel·lofana, paper d'alumini i cola que s'utilitzen en l'embalatge. Finalment, quan arriba a les mans del consumidor, a tota la llista anterior se suma el més comú i visible: les burilles de cigar.

BULLIDES

Els filtres o burilles de cigars fabricats a base d'acetat de cel·lulosa, en la majoria dels casos, no es biodegradan. No obstant això, sota circumstàncies específiques (amb llum solar i humitat), els filtres de cigars poden trencar-se en trossos de plàstics més xicotets, deixant escapar micro fibres sintètiques i prop de 7000 químics continguts en un només cigar. Molts d'aquests productes químics són tòxics per al medi ambient, i almenys 50, són coneguts carcinògens. Amb cada burilla que cau a terra anualment, s'aconsegueix una suma total que varia entre els 340 i 680 milions de Kg.

PUNTES DE CIGARRET DE CIGARROS:EL PITJOR ENEMIC DE l'AIGUA

Els filtres de cigarro suposen 13% dels residus del món i són capaços de contaminar diferents ecosistemes. Segons xifres de l'INEGI a Mèxic hi ha 14 milions de fumadors, xifra que permet calcular que en el país es consumixen tan sols en un dia 98 milions de cigarros, la qual cosa equival a 20 tones de filtres diàriament: "De estes, entre deu i dotze acaben en la via pública, incloent rius, boscos i mars, per la qual cosa contaminen principalment l'agua", explica en entrevista Nacho Vargas, artista plàstic i emprenedor ecologista.

les puntes de cigarret suposen 13% dels residus del món.

La seua lleugeresa els porta a recórrer milers de quilòmetres, per la qual cosa són capaços de contaminar diferents ecosistemes i perdurar entre set i dotze anys, encara que alguns afirmen que els seus efectes danyosos poden durar fins a cinc lustres.

Las colillas son transportadas hacia el mar desde zonas terrestres debido a la lluvia, el viento o las alcantarillas.

PORTACOLILLES

El portacolillas és una ferramenta que va crear utilitzant tetra pak reciclatge, que no es crema i és resistent. "Es un material compost per plàstic, cartó i alumini en la seua forma elemental; al reciclar-ho li lleven el cartó; la qual cosa queda és plàstic amb una làmina d'alumini, la qual cosa ho fa superresistent, no es crema, no es fa malbé, en veritat és un dels materials del futuro, diu.